Informatiebulletin van 28-03-2022

De gemeente Winterswijk, de burgermeester en alle inwoners heten u van harte welkom in Winterswijk. Wij zijn met een team van vrijwilligers samen met de gemeente Winterswijk veel zaken aan het regelen. We proberen alle informatie die we hebben met je te delen en deze zo actueel mogelijk te houden. Helaas is lang nog niet alles duidelijk. We vragen om je begrip hiervoor.

Laatste nieuws.

De kinderen van 5 – 12 jaar die naar school gaan hebben school van 08.15 uur tot 12.15 uur.
Vanaf camping de Vreehorst is nog geen busvervoer geregeld!

De huisarts waar een afspraak gemaakt kan worden is.             Dr H.J. Besselink

                                                                                               Huisartsenpraktijk Schaapskamp

                                                                                               Beatrixpark 6

                                                                                               7101 BN Winterswijk

                                                                                               Tel. 0543-522363 ( bellen tussen 08.00 en 11.00)


INFORMATIEBIJEENKOMSTEN

Wij houden eens in de week een informatiebijeenkomst bij De Schoppe van de Twee Bruggen. We voorzien u hier van de laatste stand van zaken en er is voldoende gelegenheid om ons vragen te stellen en om elkaar te ontmoeten. De eerst volgende bijeenkomsten zijn bij de Schoppe. Meenkmolenweg 23. 7109 AH Winterswijk, op.

25 maart 13.00 -15.00 uur
1 april  11.00 -13.00 uur
8 april  11.00 -13.00 uur

GEZONDHEIDZORG.

Indien je huisartsenzorg nodig hebt, kan er contact worden gezocht met de praktijk voor het maken van een afspraak. De huisartsen zijn zeker bereid huisartsenzorg te leveren aan jou maar gezien de druk op de praktijken willen we het consult zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Daarom hierbij het vriendelijke doch dringende verzoek met onderstaande zaken rekening te houden: Bij een bezoek aan de huisarts dient de patiënt het volgende mee te nemen:
– Ingevuld registratieformulier ( Winterswijk – Registratieformulier – 25-01-2022)
– een ID-bewijs (indien mogelijk);
– Een begeleider die de Engelse taal beheerst (indien nodig)
– Mocht de afspraak onverhoopt niet door kunnen gaan;
Meldt dit dan tijdig door telefonisch contact op te nemen met de praktijk; Daarnaast kunnen folders met informatie misschien behulpzaam zijn. Op de site van de zorgverzekeringslijn is informatie te vinden over de regeling voor zorg aan mensen uit de Oekraïne. Zowel voor zorgverleners als voor Oekraïners (in het Oekraïens): https://www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian

Als je een afspraak wilt maken met de huisarts kun je, tussen 08.00 uur en 11.00 uur bellen met huisartsenpraktijk Schaapskamp telefoonnummer (31) 0543-522363

Het adres van Huisartsenpraktijk Schaapskamp is. Beatrixpark 6 in Winterswijk

Na 17.00 uur en in de weekeinden kun je bellen met de Spoedpost Huisartsen, Beatrixpark 1 in Winterswijk, telefoon  0900 – 500 9000.

In Nederland kunt je pas bij een ziekenhuis terecht als je daar naar toe bent verwezen door een huisarts!

NEDERLANDSE LES

Er is een cursus gestart om Nederlands te leren door Daria te Selle. Deze lessen zijn elke donderdag van 09.00 uur tot 11.00 uur in de bibliotheek bij het Gerrit Komrij College, Parallelweg 7 in Winterswijk. Er is busvervoer vanaf de Twee Bruggen en de Vreehorst. Wil je meedoen aan deze cursus dan moet je je eenmalig aanmelden. Dat aanmelden kan bij Daria te Selle. info@kielinero.nl of bij een van onze vrijwilligers.


SCHOOL VOOR DE KINDEREN

Het duurt even voor de overheid geregeld heeft dat de kinderen weer echt naar school kunnen. Ook is het nog niet duidelijk hoe dit geregeld wordt. Wij hebben het volgende voorlopig georganiseerd.

Op dit moment hebben we een klas voor de kinderen van 5-12 jaar. Zit je kind hier nog niet bij , meldt het dan bij een van onze vrijwilligers. De lessen worden gegeven door Oekraïense leerkrachten. De betreffende kinderen worden naar school gebracht met een bus. Deze vertrekt om 08.15. Zij worden ook weer thuis gebracht met de bus. Deze vertrekt bij school om 12.15. Ook zoeken we nog mensen die ervaring hebben met lesgeven, zodat die tijdelijk en op vrijwillige basis een deel van de lestijd kunnen vullen. We zijn nog bezig met een oplossing te zoeken voor de kinderen van 12 jaar en ouder. Zodra we hier meer over weten komen we hier op terug.


LEEFGELD

Binnenkort komt er een leefgeld regeling, waarmee alle Oekraïense mensen die wij begeleiden wekelijks geld krijgen van de gemeente Winterswijk. We hopen daar in de loop van de volgende week meer duidelijkheid over te hebben.


WERKEN IN NEDERLAND

Veel mensen willen aan het werk in Nederland en er zijn ook heel veel vacatures. Op dit moment mag werken alleen als je een BSN nummer hebt en als de werkgever een vergunning heeft. De vergunningsplicht wordt binnenkort opgeheven, waardoor je mag gaan werken zodra je een BSN nummer hebt. We houden jullie hiervan op de hoogte. Verder zijn we in overleg met een organisatie die jullie kan ondersteunen bij het vinden van werk, althans voor diegene die dat graag willen.


HUISVESTING

De huisvesting op de campings is tijdelijk. Er komt een goede en permanente opvang in Winterswijk. De komende dagen zal duidelijk worden welke dit wordt. De bedoeling is dat uiterlijk 13 april iedereen verhuist is naar de permanente huisvesting. Zodra er meer informatie is, zetten we dat in de nieuwsbrief.


FIETSEN

De inwoners van Winterswijk hebben fietsen ingezameld voor de Oekraïners die in Winterswijk verblijven.. Op dit moment worden de fietsen door een fietsenmaker nagekeken. Zodra we de fietsen kunnen verdelen, zetten we dat in deze nieuwsbrief.


BENEFIETCONCERT VOOR OEKRAINE

Op zondag 3 april is er een benefietconcert voor de Oekraïne in het vrijheidspark in het centrum van Winterswijk. Het concert is van 12.00 uur tot 19.00 uur. Jullie zijn natuurlijk van harte welkom bij dit concert. Maar jullie kunnen ook komen helpen. De organisatie zoekt namelijk nog vrijwilligers voor diverse werkzaamheden tijdens dit concert, zoals: muntverkoop, drank schenken, opruimen etc. Er wordt gewerkt in 2 diensten: van 12.00 uur tot 15.30 uur of van 15.30 uur tot 19.00 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Vlok van Harten of via de mail help@oekrainewinterswijk.nl


KLEDINGBANK

Bij de kledingbank kun je eenmalig per persoon 2 sets kleding halen ( 1 set omvat blouse/trui/broek/sokken etc.). Dat kan op vrijdagmiddag vanaf 12.00 uur. Er zijn daar vrijwilligers die jullie helpen met de samenstelling van de sets kleding. De bus rijdt daarvoor extra op vrijdagmiddagen om 12.15 en 13.15 uur. Er kunnen niet meer dan 5 personen tegelijk in de winkel; dus graag even afstemmen met elkaar wie, wanneer gaat. Adres kledingbank. Handelscentrum 12 Winterswijk


VOEDING en/of LUIERS

Jullie krijgen een pasje van de winkel Minni Manna. Hiermee kunnen jullie voorlopig gratis voedsel en luiers halen. Als je in de winkel bent en er ontbreekt wat, geef het dan daar door.

De winkel van Mini Manna, Ratumsestraat 16 in Winterswijk, is geopend op :
maandag van 12.00 – 17.00 uur
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
zondag gesloten

Dagelijks rijdt er een gratis bus vanaf de receptie naar Mini Manna.
Vertrek receptie          : 10:00 uur en 15:00 uur
Vertrek Mini Manna : 12:00 uur en 17:00 uur
Als men op een ander tijdstip naar Winterswijk moet dit graag een dag van tevoren melden.

KAPPER

Als jullie naar de kapper willen dan zijn jullie meer dan welkom bij Esta Haarmode in de Wooldstraat 18 in het centrum van Winterswijk. Jullie kunnen met Natallia bellen, (31) 06 253 54 311, voor het maken van een afspraak bij deze kapper. Je kunt naar de kapper gaan met de bus van 10.00 uur of met de bus van 15.00 uur


INSCHRIJVEN IN DE GEMEENTE

Jullie worden allemaal een keer uitgenodigd door de gemeente Winterswijk om je te laten inschrijven. Dit is van groot belang voor jezelf om dit ook te doen. Hierdoor kun je aanspraak maken op de te verwachte regelingen.

OVERIGE INFORMATIE :

Sinds vrijdag 18 maart staat de site https://www.refugeehelp.com/get-help op internet.
Deze site “RefugeeHelp” is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Elke eerste maandag van de maand wordt in Nederland om 12.00 uur het luchtalarm getest. Schrik niet!

Heb je nog vragen?

We zijn te bereiken onder tel nr 0543 – 20 00 06
E-mail: help@oekrainewinterswijk. nl

Deze nieuwsbrief is ook digitaal te lezen op. www.oekrainewinterswijk.nl

Winterswijk – Registratieformulier – 25-01-2022

Pin It on Pinterest

Share This