Druk jaar voor Vrijwilligerspunt en Winterswijkse Uitdaging

Druk jaar voor Vrijwilligerspunt en Winterswijkse Uitdaging

2019 was het eerste jaar dat de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt het gehele jaar in de WUh aan de Torenstraat 9 gevestigd waren. Samen met de andere organisaties en stichtingen die gevestigd zijn in de Wuh kijken zij terug op een succesvol en druk jaar.

In 2019 waren er veel grote evenementen in Winterswijk, waaronder het Bevrijdingsconcert, de SamenLoop voor Hoop en de voorstellingen van het Steengroevetheater. Maar ook de jaarlijkse Avondvierdaagse en Fiets4daagse. Al deze evenementen konden niet doorgaan zonder de inzet van heel veel vrijwilligers. Het Vrijwilligerspunt heeft de organisaties van de evenementen geholpen met het werven van al die vrijwilligers. Dankzij alle vrijwilligers konden de evenementen worden georganiseerd en tot een succesvol einde worden gebracht.

Niet alleen voor deze evenementen, maar ook veel andere verenigingen en organisaties zijn geholpen met het vinden van geschikte vrijwilligers. Soms ging het om eenmalige klussen, maar net zo vaak gaat het om langdurige samenwerkingen. In alle gevallen geldt dat vrijwilligers onmisbaar blijken.

In 2019 werd ook ANWB AutoMaatje opgestart in Winterswijk. Deze dienst bleek een groot succes. Dankzij de vrijwillige chauffeurs kunnen Winterswijkers die minder mobiel zijn weer ergens naartoe. Als ze ergens op visite willen, naar de markt willen, naar de kapper of naar het ziekenhuis moeten: de chauffeurs brengen hen erheen. Veel Winterswijkers hebben al gebruik gemaakt van deze dienst: er zijn al meer dan 1.000 ritten gemaakt met AutoMaatje. Ook in 2020 hopen de chauffeurs weer veel mensen te kunnen helpen en ergens naartoe te mogen brengen.

In 2019 werd bij de Wuh ook het Samenrijderspunt gestart waar men een duofiets kan lenen. Mensen die bijvoorbeeld slechter ter been zijn of niet goed kunnen zien, kunnen er met behulp van een duofiets weer op uit. Zo kan men samen met een vriend of familielid per fiets op pad en weer genieten van de Winterswijkse omgeving. Voor mensen die niemand hebben die met hen mee kan fietsen, zijn er vrijwilligers beschikbaar. Van de fietsen is veel gebruik gemaakt. Mensen zijn blij dat zij weer de wind in de haren kunnen voelen en een grotere afstand af kunnen leggen. Daardoor kunnen ze meer zien van de omgeving en weer ergens een kopje koffie gaan drinken. Dat was zonder duofiets niet mogelijk.

Ook is er sinds dit jaar een Inloophuis voor Veteranen bij de WUh. Sinds burgemeester Joris Bengevoord het Inloophuis in oktober opende, komen veteranen uit Winterswijk en omgeving maandelijks bij elkaar om elkaar te ontmoeten. Hier bleek veel behoefte aan te zijn bij veteranen. Dankzij het Inloophuis hebben zij nu een vaste ontmoetingsplek.

In 2019 zijn ook mensen in contact gebracht met een maatje, waarmee ze kunnen kletsen, een kopje thee kunnen drinken of iets gezelligs kunnen ondernemen. Daardoor voelen mensen zich minder eenzaam. Eenzaamheid is een groot probleem, dat zowel jong als oud treft. Dankzij maatjes kunnen gevoelens van eenzaamheid worden weggenomen.

Er zijn ook regelmatig allerlei andere activiteiten bij de WUh, zoals workshops, informatieavonden, de Buurttafel, de interculturele vrouwenochtend en de wekelijkse clubavonden van ’t Stekkie. Ook maken veel verenigingen en organisaties gebruik van de vergaderruimtes bij de WUh.

In 2020 hopen de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt ook weer veel mensen en verenigingen te kunnen helpen. Samen maken we de wereld een beetje beter en hopen we er voor iedereen een goed jaar van te maken. Tot in 2020 bij de WUh aan de Torenstraat 9!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This